Bezorgde-burger-boek

Deze pagina is een uitnodiging aan iedereen om klimaat zorgen met elkaar te delen. Door de klimaatcrisis en het uitblijven van voldoende politieke actie is het begrijpelijk dat er allerlei diepe gevoelens en gedachten wakker worden. Zo kan je je onveilig, angstig, boos, verdrietig, hulpeloos, gefrustreerd, onbegrepen en alleen voelen. Door onze zorgen te delen met anderen hopen we hier een open, veilige plek te maken waar iedereen hun verhaal kwijt kan, zodat we weten dat we niet alleen zijn.

Onderaan deze pagina kun je een eigen reactie achterlaten.

84 Reacties

 1. Margriet

  Goed dat er mensen zijn die vol en uithouden

 2. J den Hovend

  Beste,

  Ik ben blij dat jullie actie stopt. Elke ochtend, indien er geen regen was, met een auto op het fietspad uitladen, een elektrische fiets tegen het hek neergezet en met een accu een webcam plaatsen vond ik totaal niet passend bij een actie. Het gras is platgestampt en ik ben blij dat voetgangers en fietsers die elke dag naar hun werk gaan om bij te dragen aan Nederland er weer zonder obstakels langs kunnen. Er zijn zo veel betere manieren van actie voeren, doe mee en wees niet tegen maar voorstander van iets beters.

 3. Jennifer Demeijer-van Driel

  Vanochtend las ik dit artikel in de NRC: https://www.nrc.nl/nieuws/2021/11/10/ook-een-koolstofbudget-kun-je-maar-een-keer-uitgeven-a4064924
  Zo’n budget vind ik een helder gegeven. Wat als ik een budget zou hebben, bijvoorbeeld een spaarpotje voor een lange voetreis naar Santiago. Dan zou ik plannen, hoe lang doe ik erover, wat kost een overnachting, een maaltijd voor onderweg. Wat als ik ernstig geblesseerd raak en terug moet, wat kost dan de reis. Ik zou ook tijdens het wandelen mijn spaarpot beheren. Vallen kosten tegen, dan pas ik mijn planning aan. Misschien zijn de campings niet haalbaar en zit ik vaker in een pension. Kortom, ik zou kijken naar de staat van mijn planning en vindingrijk proberen het maximale uit mijn budget te halen. Ik zou mijn gedrag er vanzelfsprekend op aanpassen. Ik wil immers de hele reis kunnen maken!

  Dus we hebben een koolstofbudget van 400 Gton CO2 om onder de 1,5 graden te blijven en 1000 Gton CO2 om ruim onder de 2 graden te blijven. Laten we dat groot ophangen en ons er telkens aan herinneren. Hoeveel is het nu en wat als dit of dat, wat gebeurd er dan met dat budget? En dan graag een cirkeldiagram, met hoeveel iedere bedrijfstak in de wereld verbruikt. Ja realtime, want ik wil er als manager wel bovenop zitten.
  En dan graag nog een diagram voor het verbruik van de materialen beton, staal, glas, kunstmest en plastic. Dat zijn veelgebruikte materialen waar we voor ons gevoel niet zonder kunnen, maar wel degene die het meest vervuilend zijn. Zie dit artikel https://decorrespondent.nl/11496/deze-vier-materialen-vormen-de-moderne-wereld-maar-maken-haar-ook-kapot-wat-zijn-de-alternatieven/17030099630016-7f45a276

  Dan wil ik ook een Kanbanbord. Dat is een bord dat gebruikt wordt in de IT om werklast inzichtelijk te maken. Met een kolom voor achterstallig werk, de backlog. Een kolom voor doing, dat zijn initiatieven die begonnen zijn maar nog afgemaakt moeten worden. En dan een kolom voor done, successen moet je immers vieren. Dan gaan we met z’n allen aan de slag!
  Oja, daar kunnen we PBS (project block structure) voor gebruiken, een visualisatie die alle kleine taken die nodig zijn voor ons projectdoel, inzichtelijk mee maken. Zodat we als een groot project precies weten wat we kunnen oppakken en dan kan iedereen wat doen. De uitvinders, de mouwopstropers, de ketenwerkers, de beleidsmakers, de wettenmakers, de waaghalzen en de motivators. Doe je mee?

 4. Jennifer Demeijer-van Driel

  Ik waak omdat ik mijn zorg wil delen met iedereen die met mij leeft op deze prachtige aarde. Mijn zorg is er voor nu, omdat ik hoop dat we nu beslissingen kunnen nemen die we later koesteren. Dat we later blij zijn dat we op tijd wakker geworden zijn en in actie gekomen.

  Ik waak omdat ik mijn liefde voor deze planeet wil delen.

  Cradle to cradle, de natuur kan het, kom je meedoen?

  Gaan we zorgen voor alle natuurlijke schatten op zo’n manier dat iedereen die nu nog groeit of nog komt er ook zo van mag genieten? Ik hoop het met heel mijn grote hart!

  Help je mee politici, help je mee beleidsman? Laten we onze verantwoordelijkheid voelen en van daaruit wijze acties uitvoeren. Kom je ook in actie burger? Wil je tonen dat je hierbij betrokken bent? Wil je tonen dat we het samen doen?

  Waak je mee?

 5. Matthijs van der Mannen

  Heel erg onder de indruk van deze wake en acties van jong en oud, van links tot rechts om onze planeet niet verder uit te putten.
  Het tegenovergestelde zou juist moeten: het voeden van de planeet om ook de volgende generaties, wereldwijd, gezond en gelukkig en duurzaam te kunnen laten leven.

  Wens ons allen veel succes en sterkte, Matthijs🍀

 6. Arleta

  Na een aantal weken reces ben ik weer aan de slag gegaan met de Klimaatwake. Deze keer voor het eerst een nachtwake. Dat was voor mij een gelegenheid om eindelijk aan de stapel boeken van Dalai Lama toe te komen. Ik wou altijd van zijn wijsheid leren. ‘s Ochtends vroeg heb ik twee hoofdstukken voorgelezen. Twee fragmenten vond ik heel interessant:

  “In deze wereld zijn we op het ogenblik niet alleen van land tot land, maar van continent tot continent zeer afhankelijk van elkaar. Vandaar dat het essentieel is dat er werkelijke samenwerking is, die voortkomt uit een goede motivatie. Dan kunnen we vele problemen oplossen. Goede betrekkingen, van hart tot hart, van mens tot mens, zijn erg belangrijk en erg noodzakelijk. Alles valt en staat bij een goede motivatie.”

  “Als je in staat bent dagelijks een korte meditatie te doen door deze verwarde geest van ons terug te trekken op een object binnenin, dan is dat zeer nuttig. Het begripsvermogen dat maar doorgaat met denken aan goede dingen, aan slechte dingen, en maar doorgaat en doorgaat, krijgt hiermee rust. Het verschaft onze geest een korte vakantie door heel even het niet-begrijpen te laten doorkomen en wat rust te hebben.”

 7. Mirjam Burema

  Er was mij gevraagd om vanavond weer een shift te waken voor het klimaat. We zijn al 100 dagen bezig. Bijna elke week heb ik een nachtshift gewaakt. Dat is niet erg want tijdens het waken lees en schrijf ik over wat ik nog kan leren en kan doen, voor het te laat is. Ik heb zoveel mooie ontdekkingen gedaan in deze late uurtjes.

  De meest recente is het boek Actieve hoop van Joanna Macy en Chris Johnston. Ik lees hier ook over gevoelens van machteloosheid over de omvang van deze crises. Dit boek laat je kennismaken met werk dat weer verbindt. Praktisch maar juist ook aandacht voor de emotionele kant van dit verhaal..Gesterkt door onzekerheid !
  Ik ben super blij met dit initiatief en de ontmoeting met Rozemarijn en andere wakers hier!

  Hierbij een voorproefje uit hoofdstuk 2 De spiraal van vertrouwen:

  Actieve Hoop is geen wishful thinking.
  Actieve Hoop is niet wachten op redding door.
  Een superman of een of andere redder.
  Actieve Hoop is wakker worden voor de schoonheid
  van het leven, waarvoor we ons kunnen inzetten.
  Wij behoren deze wereld toe.
  Het web van het leven doet in deze tijd een beroep op,ons.
  We komen van ver en we zijn hier om onze rol op te nemen.
  Met actieve hoop realiseren we ons dat er avonturen
  in het verschiet liggen, krachten te ontdekken zijn
  en kameraden om mee samen te strijden.
  Actieve Hoop Is een bereidheid je te engageren.
  Actieve Hoop is bereidheid om de kracht
  in jezelf en anderen te ontdekken;
  Een bereidheid de redenen tot hoop te
  ontdekken en de aanleiding voor liefde.
  Een bereidheid om de grootte en sterkte van
  ons hart te ontdekken, onze snelheid van geest, onze
  vasthoudendheid, onze eigen autoriteit, onze liefde
  voor het leven, onze levendige nieuwsgierigheid, de
  onverwachte diepe bron van geduid en ijver, de scherpte
  van onze zintuigen, en onze leiderschapskwaliteiten.
  Niets van dit alles kan ontdekt worden
  vanuit onze stoel of zonder risico.

 8. max

  De grote leer – Confucius

  Degenen die in de oudheid de stralende deugd wilden manifesteren in de wereld, brachten eerst de regering van hun land in orde.
  Degenen die de regering van hun land in orde wilden brengen reguleerden eerst hun eigen familie.
  Degenen die hun eigen familie wilden reguleren cultiveerden eerst zichzelf.
  Degenen die zichzelf wilden cultiveren corrigeerden eerst hun hart.
  Degenen die hun hart wilden corrigeren rechtten eerst hun wil.
  Degenen die hun wil wilden rechten vervolmaakten eerst hun kennis.
  De volmaking van wijsheid is gelegen in het onderzoek der dingen.

  Nadat de dingen zijn onderzocht, wordt de kennis vervolmaakt.
  Nadat de kennis vervolmaakt is, wordt de wil recht.
  Nadat de wil recht is, wordt het hart correct.
  Nadat het hart correct is, wordt het zelf gecultiveerd.
  Nadat het zelf gecultiveerd is, wordt de familie gereguleerd.
  Nadat de familie gereguleerd is, wordt de regering van het land in orde gebracht.
  Nadat de regering van het land in orde zal zijn gebracht, zal de wereld in vrede zijn.

 9. Birgit 4 tot 6

  Ik schrik op
  Wat gebeurt er?
  Wat moet ik doen?

  Ik laat me afschrikken
  Ik weet te weinig
  Ik doe te weinig

  Stilstaan? Stappen zetten?
  Stil zijn? Spreken?
  Klein houden? Groot maken?

  Waar is de hoop?
  Wat is er te doen?
  Waar kan ik gaan?

  Ik ben wakker
  (Of sus ik mezelf?)
  De kaars is aan
  Ik waak

 10. G.L.M. van der Weijden

  Te veel individualisme werd de laatste 40 jaar helaas leidend, evenals schaalvergroting, eerst bij het bedrijfsleven, daarna bij overheden. Dat ging wel ten koste van wie niet goed mee kon komen, als ook van natuur, milieu én klimaat. Omdat het beter kan, als ook omdat een virus ons nu lijkt te regeren, draag ik als grootouder aan initiatieven als deze graag een steentje bij.

  In het huidige tempo tot 2050 is te langzaam en dient vooral het verdienmodel van grote bedrijven; juist die moeten minder leidend worden. Daarbij lijkt 2025 me wel iets te snel voor klimaatneutraal, 2030 vind ik realistischer, helemaal om als kabinet naar toe te werken.

  Een zorg daarbij is dat onze a.s. beleidsmakers, de financiering niet rond krijgen, ondanks rente vrijwel nihil en gratis geld via de centrale banken. Omdat Hoekstra’s diepe zakken door COVID 19 en EU-regeltjes bijna leeg blijken.

  Maar blijven hopen en zelf er aan doen, wat in je vermogen ligt. Ik hoop op weer zo’n klimaatdemonstratie als 2-3 jaar geleden, met al die jongeren; afgelopen weekend een mooi voorbeeld van de evenementensector.

 11. Saskia

  Ik maak me zorgen omdat …….
  – politici zich meer zorgen maken om hun achterban dan om het klimaat en denken dat draagvlak belangrijker is dan lange termijn zorg.
  – mede-burgers laten zien – zie twitterreacties onder PvdDieren of Gr-Li tweets – dat zij nog altijd niet de ernst zien en zich met kronkelredeneringen, jij-bakken of niet ter zaken-doende argumenten tegen elk protest of nieuw alternatief inzake de klimaatverandering keren.
  – de industrie, landbouw en het bedrijfsleven nog altijd niet als eerste doel hebben de mens(en die en het ecosysteem) goederen te voorzien die het leven goed maken, maar goederen een bijzaak maken om er zelf rijker van te worden.

 12. Yvonne

  ik waak.
  ik waak online, in de stilte van de nacht.

  Heerlijke stilte….
  Tijd en aandacht voor de formatie en het klimaat…

  Mijn gedachten gaan uit naar degenen die druk bezig zijn met de formatie…
  Ik denk aan hen en plant zaadjes van bewustzijn ten behoeve van natuurlijk menselijk liefdevol samen leven.

  Klimaat: wat is dat eigenlijk….waar denk ik dan aan…
  een abstract begrip… eigenlijk roept dat begrip niet veel in me op…

  Als ik klimaat in een opstelling zou opstellen…hoe zou ik dat doen?
  Wat nu opkomt is:

  Nederland met allerlei lijntjes en verbindingen over de hele wereld…
  Op de een of andere manier komt IJmuiden met Tata Steel naar boven drijven, met allerlei lijntjes all over the world
  En verder zie ik wegen met auto’s: mensen die van hot naar her gaan, bezig in hun eigen cocon.
  En ik zie allerlei mensen verspreid over Nederland: zijn, zittend, muziek makend, dansend, mediterend, bezig met bewustzijnsgroei en/of bijdragend via allerlei groepjes aan menselijkheid en duurzaamheid van het grotere geheel.

  Deze drie elementen zie ik naast elkaar hun plek innemend.

  Wat is er nodig?

  Het lijkt maar om een kleine beweging te gaan: een beweging van ontmoeten: nieuwsgierig, vriendelijk, menselijk.
  Het eigen aandachtsveld iets verruimen, waardoor er overlap en interactie komt.

  Utopie?
  Geen idee, in de stilte en de rust van de nacht verschijnt dit bij mij…
  Ik neem t mee mijn leven in.

  Heerlijke stilte van de nacht…

  Ik waak nog even verder….

 13. Wolmet Barendregt

  Als ouder van een prachtige dochter doe ik al wat ik kan om een leefbare aarde door te geven, maar ik kan het niet alleen. Wanneer gaan we met z’n allen inzien dat geluk samengaat met en afhankelijk is van een leefbare planeet?

 14. A. Van der Herberg

  Alle kleine beetjes helpen, absoluut. Maar, er zijn nu grote stappen nodig. Dus de politiek is aan zet!
  Bio industrie afschaffen.
  Geen dieren of vlees exporteren.
  De grootste vervuilers direct aanpakken.
  En vol inzetten op een schone, groene, biologische en inclusieve toekomst, waarin iedereen kan meedoen.

 15. Jan Olijve

  Ik ben grootvader geworden. Mijn zorg over wat er terecht moet komen van de wereld is daarmee nog dichterbij komen. Ik ben mij bewust dat mijn kleinzoon op een dag aan mij kan vragen: “wist jij opa, dat het zo mis zou gaan? En wat heb jij gedaan om het tij te keren?” Dan wil ik een eerlijk en oprecht antwoord kunnen geven, waarmee ik hem en mijzelf recht in de ogen kan kijken. Dat begint bij zelf zo min mogelijk te vervuilen. Niet vliegen, geen vlees, zonnepanelen, het bekende rijtje. De volgende stap is actief worden, daar ben ik mij op aan het oriënteren. En toch denk ik, wordt er niet genoeg gedaan aan de echte oorzaken. Klimaatverandering is een resultante van falende politiek, de macht van multinationals en tech-bedrijven, de enorme ongelijkheid en ophoping van kapitaal bij enkelen. De strijd tussen ideologieën en nog veel meer. Daar is te weinig aandacht voor en staan mensen en systemen tegenover elkaar.
  Ik zal doen wat in mijn macht ligt.

 16. Evelien

  Ik steun jullie, wakers. Ik vind het een heel mooi initiatief. Ik zou zo graag onze prachtige natuur weer tot volle bloei zien komen, op een aarde die weer in harmonie kan zijn omdat wij onze plek weer gaan kennen. Ik wil heel graag bijdragen aan een transitie naar een wereld waarin wij ook de aarde gaan voeden.

 17. Marianna 6 tot 8u

  Aarde mijn aarde
  Wat je al vergaarde
  Planten, dieren en mensen
  Met hun steeds grotere wensen
  Ze eten je helemaal op
  Crisis ten top
  Maar veel verslapen wij
  Gebonden aan t aardse onvrij
  Wanneer zal de mensheid ontwaken?
  Enkelen roepen t van de daken
  REDT deze aardbol
  Wees geen mol
  Die alles ondergraaft
  En niet opdraaft
  Als de grond reeds verzakt
  Dus pak nu met tact
  En toch met volle kracht!
  Deze laatste kans aan
  En laten we er voor gaan
  Om NU voor Gaia te zorgen
  en zo de toekomst te borgen
  Zodat iedereen kan leven
  Op die tere wereld ons gegeven.

 18. eline zeilmaker

  Daarnet een aflevering van “A perfect planet” van David Attenborough gezien. Onze aarde WAS een perfect planet. De gevolgen van de opwarming van de aarde zijn overal al volop voelbaar en zichtbaar. Mijn hart breekt als ik de beelden zie. Wanneer wordt de politiek wakker? Wat gaat er gebeuren in Glasgow? Het is NU tijd voor noodmaatregelen. In kader van corona was het ook mogelijk. De noodzaak voor het klimaat is nog veel en veel groter dan in de strijd tegen corona. Het onlangs uitgelekte IPCC-rapport is alarmerend. We moeten zo snel mogelijk naar klimaatneutraal. We hebben geen keus. MORGEN IS TE LAAT.

 19. Marianna

  Ik las bidden voor de Aarde maar hoe doe je dat?
  Allerlei gedachten in een borrelend vat
  Wat te kiezen?
  Dat we de Aarde gaan verliezen?
  Of redt de Moeder het nog?
  Het is wel erg urgent toch?
  Steeds meer mensen moeten ontwaken
  Nu daden in plaats van zuchten slaken
  We moeten doorgaan
  Er met zijn allen voor GAAN
  Al onze LIefde schenken
  Na steeds van alles bedenken
  Houden van deze aardse stek
  Deze enige en unieke plek!

 20. eline

  alle aandacht voor een duurzamer klimaat is nodig, ik maak me grote zorgen voor de toekomst.

 21. Toetsie

  oh wauw. wat een goed idee. ja, alleen en samen waken en kijken naar hoe het is en waar we naartoe willen. we zijn met meer mensen en jee wat is dat fijn.

 22. Olga

  Ik ben blij met dit initiatief: duidelijk, laagdrempelig, betrokken en vredelievend. Het is goed dat de politiek weet dat veel mensen milieu en klimaat belangrijk vinden, al staan ze niet altijd vooraan op de barricaden. Met kleine acties proberen wij als gezin al jaren bij te dragen aan natuur- en milieubehoud en een gezonder klimaat: minder vlees eten, afval scheiden, bewuster kopen, zo min mogelijk vliegen. We willen die zorg voor milieu en klimaat terugzien in concreet regeringsbeleid. Dank voor jullie initiatief.

 23. ien wildenburg

  Een prachtig initiatief! Er zijn gelukkig veel mensen die zich op een of andere manier inzetten voor het klimaat. Hierdoor voel ik me gesteund in m’n ruim 40 jaar lange inzet vooe het milieu. Dit in navolging van mijn moeder, die de strijd al aanging direct na de oorlog en in samenwerking met mijn dochter.

 24. Jos Santen

  De hoop op het door alle aangesloten landen halen van de doelen van het Klimaatakkoord van Parijs heb ik al jaren opgegeven: hoewel er zeker een aantal landen zijn die hierin heel aardig op schema lopen zijn er teveel grote landen die er bijna niets mee hebben gedaan. Toch sta ik nog steeds achter dit akkoord, omdat veel landen er bij elke klimaattop door elkaar stevig aan worden herinnerd en druk op elkaar uitoefenen.
  Internationaal gebeurt er op allerlei niveaus op het gebied klimaatbeleid heel veel en steeds meer. Maar nog lang niet genoeg.

  Maar ook kijk ik er veel gewone burgers op aan: waarom wordt er nog evenveel milieuonvriendelijks geconsumeerd (evenveel vliegen, autorijden en vlees eten als vroeger), ook door mensen die zich wel echt zorgen maken om het klimaat?
  Daar heb je het weer: de talloze verleidingen van comfort en snelheid zijn moeilijk te weerstaan. Korte termijn denken wordt eerder beloond dan lange termijn denken. En dat terwijl de lasten vele malen groter zullen worden dan de lusten van vandaag!

  Eigenlijk verwacht ik qua beperken van de opwarming van de aarde nog het meest van herbebossing: het geeft me voldoende moed dat er zoiets is als Ecosia (die ik ook als standaard zoekmachine gebruik), een met Google vergelijkbare zoekmachine waarmee per zoekopdracht een paar bomen ergens ter wereld worden geplant. Hiermee zijn alleen al door Ecosia bijna 128 miljoen bomen geplant. En de EU heeft besloten om de komende 10 jaar er 30 miljard te planten…

  Bomen nemen namelijk veel c02 op. Ook wordt hiermee de voor het klimaat zware gevolgen van ontbossing beperkt.

  Ook de wetenschap moet volop doorgaan met het zoeken naar natuurlijke technieken om klimaatverandering te temperen (climate engineering).

 25. erik dries

  De bal, de aarde, is rond

  Op de ochtend na de eerste test, in de wedstrijd
  Die Nederland Europees kampioen moet gaan maken,
  Geef ik drie uur van mijn tijd
  Om voor het Catshuis voor het klimaat te gaan waken.

  We stonden twee-nul vóór, toch onverwacht!
  Wat een schrik toen zíj scoorden en het opeens 2-2 stond!
  (Net als met de welvaart die ons twee nul voorsprong heeft gebracht,
  Maar die ons nu inhaalt met vuile lucht, vuil water en vuile grond…)

  Het staat nu twee-twee…
  We zullen alles op alles moeten zetten!
  Hoe beheersen we de CO twee?
  Houden we ons aan afspraken en wetten?

  Het werd drie-twee; zó mogen we het horen!
  We hebben uiteindelijk gewonnen!
  De hoop is dus nog niet verloren;
  Ik hoop dat we op tijd zijn begonnen.

  Erik

 26. Mark

  Kom op mensen! Sta jezelf toe om te kijken en plannen op de lange termijn. Misschien geeft het ongemak op de korte termijn, maar dat gaat over! Als we nu actieloos blijven, zal de lange termijn onprettig zijn. En veel langer duren.

  Ieder van ons kan een verschil maken. En al die kleine verschillen maakt een groot verschil!

 27. Yolanthe

  We kunnen het niet meer naast ons neer leggen. Het zal onze tijd niet meer duren. En die van onze kinderen al helemaal niet meer. Laten we net zo lang en hard aan de boom schudden tot de rotte appels van industrie en regeringen éindelijk inzien dat er verandering moet komen. Dat we niet meer toestaan dat zij de toekomst van onze kinderen afpakken door het voeden van het eindeloos hongerige rupsje nooitgenoeg.

 28. Casper

  Als student en ingenieur in duurzame energie, maak me me ernstige zorgen wanneer ik naar de toekomstplannen van de overheid en industrie kijk. Duurzame energie gaat heel hard nodig, en tegelijkertijd verre van genoeg zijn. We hebben echt een mentaliteitsverandering nodig in onze omgang met grondstoffen, dieren en de natuur. Samen kunnen we een duurzame samenleving creëren, in alle betekenissen van het woord.

 29. Richard

  Ik blijf graag ook wel optimistisch. De docu: het paradijs op aarde begint nu en wel in NL geeft echt een signaal dat nu veel meer zou moeten worden opgepikt. Ik waak er graag voor dat die rigoreuze en positieve omslag echt komt. Te beginnen dinsdagmiddag

 30. Saskia van der Toorn

  Onze kinderen zijn begin twintig en zullen in hun leven geconfronteerd gaan worden met de gevolgen van het uitstelgedrag van onze generatie in het aanpakken van de klimaatimpact. Ik zou ze zo graag besparen dat zij de kosten en zorgen moeten gaan dragen voor wat er op ons afkomt. Ik wil een goede voorouder zijn voor de generaties die na ons komen. Om een oude ANWB-spreuk te parafraseren: “Laat niet als dank voor het aangenaam verpozen, de jeugd die na ons komt het gevolg van vernietigen, vervuilen en lozen.”

 31. Richard

  Ik maak mij zorgen nu de formatie weer over links en rechts lijkt te gaan en niet over de zaak die er het meest toe doet: het klimaat en het goed omgaan met de aarde die de bodem van ons bestaan vormt (en voor mij ook de inspiratie). De partijen die het minst laten blijken dat zij de urgentie daadwerkelijk voelen en planmatig gaten laten vallen blazen hoog van het torentje. Alsof er niet een wereldwijd akkoord is, alsof er niet een Europees beleid is… Nu is de tijd gekomen dat er een stevige coalitie komt die boven partijen staat en voor het belang van mijn kinderen en evt. kleinkinderen aan de slag gaat. Nederland kwakt er nu een hoop geld tegenaan in de Coronacrisis. Ik ben daar niet perse tegen, maar kwak eens geld tegen iets aan dat op meerdere manieren een hoop oplevert. Te beginnen met HOOP… maar ook perspectief en rendement

 32. Alex Gentjens

  Afgelopen nacht heb ik samen met 5 andere klimaatdichters de nacht geadopteerd en gewaakt van 22.00 uur tot middernacht. Heb net een nieuwe shift gepland. Ik blijf op (on)geregelde tijdstippen waken. Er zal ooit wel een nieuw kabinet komen (met of zonder nieuwe verkiezingen) en er zullen heus wel klimaatplannen komen (?) maar dan nog vind ik dat we de komende vier jaar op een of andere manier moeten blijven waken. Want ook al komen er klimaatplannen, dan wil ik eerst nog eens zien of ze uitgevoerd en/of gerealiseerd gaan worden. Dus tot die tijd vind ik dat we alert moeten blijven en moeten blijven waken voor het klimaat.

 33. Miriam Kronenberg

  Ik vind studeren heel leuk… maar de klimaatschade bestuderen is ook lastig. De milieuproblemen stapelen zich op, de biodiversiteit loopt terug, de natuur kraakt onder alle menselijke activiteiten. Vaak voel ik me machteloos met alle kennis. Soms kijk ik naar boven en vraag vertwijfeld om hulp. Wat kan ik doen zodat er een omslag komt? Hoe kan ik bijdragen aan een betere wereld? Sinds een paar maanden voel ik me klimaatpessimist; het vertrouwen dat het nog goed komt is voorbij. Vaak denk ik aan het smelten van de ijsmassa’s en het ontbossen wat elke seconde doorgaat. Mijn enige hoop blijft gevestigd op politici , beleidsmakers en industrie want zij moeten de omslag gaan maken.

 34. Muriel

  Mijn optimisme ben ik al lange tijd verloren, of misschien ben ik nooit optimistisch geweest over het vermogen van de mensheid om haar gedrag in korte tijd fundamenteel te veranderen. Het zit ook niet zo in mijn aard. Ik ben geen optimist. Maar soms verlies ik ook mijn hoop en dat is een heel, heel erg naar gevoel. Dat er zo veel mensen zijn die zich dag en nacht inzetten voor het leefbaar houden van deze planeet ontroert me enorm en daar put ik veel hoop uit. Dankjewel voor deze mooie actie. Samen houden we dit in stand!

 35. Ada de Boer

  Hoe leg je aan de volgende generaties uit dat de wereld zo naar de knoppen is geholpen terwijl het merendeel van de mensen wist dat dat gebeurde en er niks tegen deed, of erger nog; er willens en wetens aan meewerkte.

 36. Wim Nusselder

  Leuk om vanochtend te merken hoe prettig ook de Marechaussee meewerkt!
  Ze houden zelfs de deelnemerslijst voor ons bij. 😉
  Leuke gesprekken gehad.
  Drie uur is zó voorbij.
  (Zeker als de zon schijnt.)

 37. Emma

  In alle chaos van het studeren, leren, en werken aan de toekomst,
  komt vaak de gedachte voorbij dat het misschien allemaal wel voor niets gaat zijn.

  Lange dagen achter de laptop en tussen de studieboeken,
  toch maar de tijd en energie investeren.

  Wetende dat er klimaatwakers zijn die vechten voor een kans,
  Voor ons, en de generaties die nog komen.

  vriendelijk bedankt!

 38. Cynthia Leurs

  Onderweg naar Den Haag voor de Klimaatwake. Ik hoop dat dit zal bijdragen tot de ommekeer die nodig is. Wij zijn onderdeel van de aarde en er van afhankelijk, en met ons alle biodiversiteit. Tijd om de hersenloze fixatie op economische groei los te laten en te focussen op het geluk en welzijn van alle levende wezens op deze planeet. Niet in 2050 (want tè laat), maar vanaf nu, en zo snel mogelijk (want we hadden 40 jaar geleden al moeten beginnen). Moge de nieuwe regeerders zich realiseren hoe groot de verantwoordelijkheid is die op hun schouders rust. Red de toekomst.

 39. Elly Telman

  Wat een prachtige initiatief!
  Het maakt dat ik me minder wanhopig voel.
  Vanavond steek ik een lichtje aan voor alle wakers.

 40. J. van Noort

  Laten we allemaal een beetje doen, en de overheid heel veel. Er is zoveel mogelijk (CO2 belasting, KM-heffing, vleestax, natuurgebieden beschermen etc.) wat wordt tegengehouden omdat het economisch niet rendabel is. Maar wat heeft economie voor zin als een groot deel van de wereld niet meer leefbaar is?

  Laten we om te beginnen het principe van de vervuiler betaalt onverkort toepassen op milieuvervuiling, dan wordt het maken van bewuste keuzes al een heel stuk interessanter voor veel mensen. Omdat wat van ver komt dan misschien nog steeds wel lekker is, maar ook een heel stuk duurder!

 41. Karen

  In de stilte van het waken vanavond werd ik overvallen door een intens medelijden met de aarde, die zo uitgebuit, misbruikt en kapot gemaakt wordt.

 42. Petra

  Waar blijft het klimaatcrisis overleg in het Catshuis?! Deze crisis is vele malen groter en gevaarlijker voor al het leven op de planeet. Corona heeft laten zien wat er in korte tijd mogelijk is aan ingrijpende maatregelen. Wij kunnen nog verschil maken voor onze kinderen en kleinkinderen. Zij zullen het ons nooit vergeven als er nu geen actie komt!

 43. Marike

  Na de wake dacht ik na over wat te schrijven op het vlaggetje. Een sterke, brutale leus om mensen en vooral politici wakker te schudden? Iets moois, bezorgds over liefde voor de aarde, de natuur, het leven? Een wanhopige vraag naar het waarom van zoveel onverschilligheid? Als woorden te kort schieten maak ik meestal muziek… Het werden uiteindelijk vier werkwoorden, als sleutel voor meer bewustzijn, meer respect en daadkracht om wat we hebben aan natuur uit alle macht te beschermen.
  .
  KIJKEN
  VOELEN
  RUIKEN
  HOREN
  .

 44. M. Verheul

  En dan zie ik de demissionaire minister weer lachend aan komen fietsen. Zou hij beseffen hoe urgent de klimaatcrisis is, en zo nee hoezo niet in vredesnaam?! Hoe kan het dat de mensen die ons land besturen zo onverantwoordelijk bezig zijn? De coronacrisis heeft laten zien wat er in no-time mogelijk is in het land. Kom op nou! Er bestaat geen vaccin als oplossing. Luister naar de experts, luister naar de rechter (!). Er is geen tijd meer, er moet NU actie komen.

 45. Edith Ploeg

  Sinds enkele jaren schaam ik mij voor mijn Nederlanderschap, en dan heb ik het vooral over klimaat- en biodiversiteitsbeleid. Wat een ongelofelijke treurnis en armoede. Zoveel individuen doen wat ze kunnen, maar steeds meer voel ik mij in de steek gelaten door onze politici. Wat een blabla, en wat een gebrek aan daadkracht en gezond verstand…

 46. meta oostendorp

  Alles van waarde is weerloos en juist een kleine parel in het grote geheel. We zullen veel pareltjes laten oplichten en zo verzorgen dat ze blijven glimmen. Een lichtend parelsnoer zal ons verbinden.

 47. Jelle

  Morgen zal ik meedoen aan de Klimaatwake – Een belangrijke actie, want het gaat NIET goed.. We moeten de vele waarschuwingen van wetenschappers serieus nemen – we moeten klimaatneutraal in 2025 zijn. Samen mét de natuur en elkaar leven. Het is moeilijk voor ons mensen om op de langetermijn te denken, maar we zullen wel moeten om een veilige toekomst te garanderen voor onze kinderen en alle ongeboren mensen en dieren die nog komen. Ik ga waken voor alles wat al verloren is en alles wat we nog moeten beschermen.

 48. Marinka

  Laatst reed ik langs een vrachtauto. Vol met varkentjes. Vol met varkentjes die wisten waar ze naartoe gingen. Ik zag een neusje naar buiten steken en ik brak. Dieren zijn zulke mooie beesten waar ik altijd al van heb gehouden. Onze wake hebben mijn medewaker en ik ingevuld door naar een slapend koolmeesje te kijken. Maar zo vredig is het allemaal niet. Er moet wat veranderen. Nu. Voor de dieren, maar ook voor het klimaat!

 49. Bert van Ruitenbeek

  Vrijdag doe ik mee aan de klimaatwake. Geweldig initiatief! Inmiddels alvast aangekondigd in een column.

 50. Marjanne

  In wake voor een verbinding waarin we elkaar kunnen vinden vanuit het hart. In een aandacht elkaar voor elkaar waar het collectieve trauma geheeld wordt. Het collectieve trauma van angst om niet genoeg te hebben.

 51. Alex Gentjens

  Ook ik heb afgelopen nacht als klimaatdichter deelgenomen aan de wake omdat ik wil dat er in de Tweede Kamer en in de media net zoveel aandacht wordt besteed aan de klimaatcrisis als aan de coronacrisis.

 52. Martin van Leeuwen

  Ik was als teener in de jaren 70 aangedaan door de berichten van de Club van Rome. Toch is die boodschap op de achtergrond geraakt door de waan van de dag en ook ik dacht het valt wel mee, onze aarde kan veel hebben. Nu na 50 jaar zie ik, het valt helemaal niet mee. Mijn welvaart was nooit duurzaam.
  Hoe nu verder… ik zoek naar nieuwe accenten en nieuw houvast. Veel mensen om mij heen houden vast aan oude waarden en genoegens, dat maakt mijn herorientatie extra lastig. Maar het is helder voor mij dat ons nageslacht ons zal verwijten hoe wij geconsumeerd hebben en de rommel aan hen overlaten. Onze overheid is er ook voor hen, maar omdat zij zich nog niet kunnen laten gelden, moeten voor hen waken. Goed idee!

 53. Je broer

  Ik wens alle verzetsmensen hier gelukkige jaren toe. Blijf genieten van het leven ondanks wat er gebeurt en hoe slecht het ook wordt. Voor jezelf en om je omgeving te laten zien dat het verstandige ook het leuke is.

 54. Marja Hamacher

  lieve mensen, ja, het is moeilijk, nee, we geven niet op; elke dag een stap, elke dag een gesprek, elke dag een kleine actie, elke dag, elke dag samen met steeds meer. Houd moed!

 55. Elisabeth

  Na alle prima woorden wil ik alleen instemmende gedachten toevoegen. Opnieuw bidden dat de harten van de politici open gaan , ECHT OPEN , voor de noodkreet van zovelen !!🍀

 56. Janneke

  Ik ben aan het waken. Ik waak online, ik zit in mijn slaapkamer, achter mijn bureau. Op mijn bed ligt mijn dochter van 7. Ik waak, zij slaapt.
  Zo moet het ook zijn, de kinderen moeten slapen, wij moeten waken. Zij moeten zich geen zorgen maken over de grote problemen in de wereld. Maar hoe moet ik haar straks gaan vertellen wat er gaande is? Haar vader komt uit Mali in West-Afrika, daar wonen ooms, tantes, neefjes, nichtjes, haar halfzus. Ik hou m’n hart vast als ik eraan denk hoe zij door de klimaatcrisis geraakt zullen worden.
  En dat alles door onze consumptie, door onze drang om te vliegen, en te kopen, door onze economische groei, door hoe veel mensen leven terwijl ze besluiten de ogen te sluiten voor de wereld om zich heen.
  Het enige wat ik mijn dochter kan beloven, is dat ik blijf vechten. Misschien vecht ze mee, als ze groter is, zoals ik dat ook samen met mijn moeder doe. En we zijn niet alleen. Wanneer mijn wake is afgelopen, komt er iemand anders, daarna komt er iemand anders, daarna komt er weer iemand anders. We zijn samen en we gaan door.

 57. Judith

  Wij maken ons zorgen om de toekomst van onze kinderen. Klimaatverandering moet nummer 1 zijn op de politieke agenda. Stoppen met consumeren van vlees. De grootste vervuilende en belastende industrie ter wereld is de veeteelt. Als we daar niets aan (willen) doen hebben al onze andere goede bedoelingen weinig impact.

 58. Einar

  Wat een mooie actie!
  En zeg niet – het is al te laat – het helpt toch niet. Want dan is het zeker te laat.

 59. Nanneke Maartense

  Onbegrijpelijk dat niet iedereen zich vreselijk druk maakt over de klimaatcrisis. En er zelf alles aan bijdraagt wat maar kan. En dat is zoveel. Je manier van energie gebruiken, consumeren, eten, de auto wegdoen als het maar even kan. Enzovoorts. En dan ook op NL-niveau, Europa, de hele wereld. Het is noodzakelijk dat de hele wereld hierbij samenwerkt maar op alle kleinere niveau’s moeten we nodig onze complete verantwoordelijkheid nemen. En dat gebeurt verre van genoeg. Daar maak ik mij grote zorgen over. Hup, meteen aan de bak. En met elkaar, burgers, overheden, bedrijven!

 60. P. Best

  HOE DURVEN WIJ ZO TE LEVEN! Alles wat wij doen en laten zou de aarde ten goede moeten komen, we zijn hier te gast! Elk gebouw dat wij neerzetten zou dier-, natuur- en klimaatvriendelijk moeten zijn. Elke stap die we zetten zonder voetafdruk, om niets maar dan ook niets van die prachtige, wonderlijke natuur te schaden.

 61. Marco

  De klimaatcrisis is de allerbelangrijkste crisis van deze tijd. De pandemie was een vingeroefening die heeft laten zien dat we in staat zijn ons leven radicaal om te gooien. Nu komt het erop aan ons leven radicaal aan te passen voor de aarde en het klimaat. De natuur wijst ons de weg.

 62. Sara

  Meestal hou ik alle zorgen en alle wanhoop wat betreft de klimaatcrisis op afstand. Er zit een grote muur om me heen die me beschermt tegen de realiteit. Als ik alles binnen zou laten zou ik denk ik heel snel niet meer kunnen slapen, last krijgen van een klimaatdepressie en me continu zo machteloos voelen dat ik denk ik ook niet meer in staat zou zijn om een klimaatactivist te zijn.
  Daarom focus ik me zo veel mogelijk op kleine en overzichtelijke dingen die me toch een beetje het gevoel geven dat ik de aarde help.
  Soms voel ik me boos en machteloos en lig ik vastgelijmd in een blokkade,
  Soms is het allemaal te veel en doe ik even niks en andere dagen help ik met het schilderen van bordjes.

  En als het niet helpt kan ik in ieder geval later tegen mijn kinderen zeggen dat ik mijn best heb gedaan!
  We hebben niet 100 perfecte mensen nodig maar miljoenen die het proberen.
  Beetje onsamenhangend verhaal maar het is zo moeilijk om het in woorden samen te vatten.
  Ondanks alles heb ik nog steeds hoop en als we samen komen zijn we zoveel sterker!

 63. Frank

  De politiek en het bedrijfsleven zijn aan zet! Het is de hoogste tijd voor een omwenteling in denken en handelen in de wereld. Minder uitstoot van schadelijke stoffen, drastisch verkleinen bio industrie en op alle fronten moet het milieu het uitgangspunt zijn. De plannen die er nu liggen om ‘klimaatneutraal te zijn’ kunnen de prullenbak in, de oplossing ligt niet (alleen) bij de burgers, terwijl het bedrijfsleven in al zijn verzetten op maximale vernietigen gebouwd is. Zolang economische winst boven welzijn van milieu, dier en mens gaat, is het moeilijk niet pessimistisch te zijn. Nederland BV faciliteert bedrijven te groeien ten koste van anderen en dat moet stoppen! Ik wil toch afsluiten met een positieve uitspraak: ondanks alles kies ik er voor te geloven in een betere wereld en die begint bij hun (politiek/ bedrijfsleven), want ik en vele met mij, zijn al lang begonnen met de verandering in gedrag rondom bewust leven.
  Chapeau voor dit initiatief en iedereen die hieraan meedoet.

 64. Marion Jongens

  Minder plastic, minderen, minder vlees, minder tegels in de tuin. Boos worden kan denk ik helpen. Minder vleesindustrie, minder kleding kopen, minder vliegen. Greta Thunberg vind ik in haar oprechte woede een mooi persoon. Het gaat niet om actie over tien jaar.

 65. m

  wat een mooi initiatief!!! alle beetjes helpen. Hopelijk openen jullie de ogen van politici die jullie zien.

 66. Jeroen

  Ik vind dit een mooi initiatief, maar ik denk dat we gewoon laat te zijn begonnen met het aanpakken van de klimaatcrisis. Als de wereld in 2000 CO2 neutraal was geworden dan had de mensheid heel misschien de klimaatcrisis kunnen afwenden. Ik verwacht dat we in het volgende El Nino jaar een blue ocean event gaan krijgen (poolijs is minder dan 1 miljoen km2 in september). Hoogstwaarschijnlijk zullen alle menselijke samenleving aan het einde van dit decennium ineen zijn gestort. Zullen de laatste mensen op deze planeet ergens tussen 2040 en 2050 volledig uitsterven. Ik wens de mensheid veel sterkte toe in de laatste paar jaren van een enigzins normaal bestaan.

 67. Miriam

  Ik vind het altijd moeilijk om een samenhangend verhaal te maken van mijn zorgen, want waar moet ik in vredesnaam beginnen? Ik kan iets schrijven over boskap, droogte, overstromingen, mensen die hun thuis kwijtraken, het egoïsme van de mens, de bio-industrie die niet alleen vervuilend is, maar ook een hel voor dieren. Ik kan het hebben over overconsumptie, het sprookje van de eeuwige groei waar zovelen nog in geloven, het gebrek aan politieke daadkracht, het kortetermijndenken, de verstrengelde belangen, de klimaatontkenners. Maar nee, laat ik bij mezelf blijven. Ik zou graag iets bemoedigends willen zeggen, maar de waarheid is dat ik vaak wanhopig ben. Ik zie soms gewoon niet meer in hoe we onszelf hier nog uit gaan redden, want laten we eerlijk zijn, we hebben er een behoorlijk puinhoop van gemaakt met z’n allen. Maar toch ben ik activist. Toch hoop ik dat mijn bescheiden bijdrage de wereld ten goede kan komen. Opgeven is namelijk geen optie. Als er 1% kans is dat we de rampen die ons te wachten staan ook maar een beetje minder erg kunnen maken, dan is dat het waard om voor te strijden. Maar ondertussen rouw ik ook en probeer ik me mentaal voor te bereiden op wat er gaat komen.

 68. Anoniem

  Ik maak me zorgen voor mijn kleinkind van 2 1/2 jaar. Zal zij ook nog kunnen leren schaatsen op de sloot voor ons huis? Zal zij kunnen blijven wonen in mijn omgeving, dicht achter de kust?
  En hoe zal het gaan met haar eventuele kinderen en kleinkinderen?
  Ik ben al dik in de zeventig, maar sluit me aan bij de dringende oproepen van alle organisaties om serieus werk te maken van het beteugelen van het klimaat. Sinds de publicatie “Dode lente”, decennia geleden houd ik rekening met mijn ecologische voetstap (zoals die nu heet): veel fietsen, beperken van het autogebruik en minimaal vliegen.
  We eten weinig vlees en zo m in mogelijk producten “Van ver”.
  Ik wens de wakers succes, ik steun de actie van harte.

 69. Egbert

  Ik maak mij als zorgen sinds de eerste oplage van boekje : Club van Rome.
  Een ieder die logisch denkt en zich maar enigszins heeft verdiept in de biologie snapt dat er einde is aan de groei. Maar dan is er de aard van de mens….
  De enige manier om op een goede manier met de eindigheid van de groei om te gaan is globale samenwerking, gedaan door mensen met realistisch inzicht. Niet door industriëlen of beleidsmakers die eigenbelangen nastreven maar door de burger zelf.
  Dus wat vinden wij van deze klimaatwakers actie ?? GEWELDIG !!

 70. Herman

  Ik heb zelf geen helaas geen kinderen, maar ik gun de jeugd van nu een wereld waar de mens als onderdeel van een groter systeem wordt gezien en waar ruimte is voor broodnodige biodiversiteit en waar de planeet leefbaar blijft voor iedereen zonder klimaatvluchtelingen of ecocide vluchtelingen.
  Ons bolletje is al zo klein en op mars is het de eerstkomende eeuwennook nog niet zo leuk om te wonen.
  Ik gun ze ook een wereld waar niet alles meer hoeft te wijken voor economisch gewin in de vorm van geld alleen, maar waar ook wordt gekeken richting een donut economie.

 71. Jorrit Boomgaardt

  Ik maak mij zorgen over de toekomst van mijn kinderen. Ik hoop daarom dat het klimaatvraagstuk hoger op de politieke agenda komt en we gaan voor een klimaatneutraal Nederland in 2025

 72. Dieuwke van Wijk

  Mooi initiatief. Mijn gedachten zijn bij de wakers!

 73. Annemarie

  Mooi, een welhaast spirituele actie. Respect voor allen die de komende tijd bij het Catshuis staan!

 74. Boudewijn

  Het klimaatakkoord is wellicht onhaalbaar. Er moet nog heel, heel, heel veel gebeuren voordat we bij een CO2 vrije economie zijn. We hebben nu eindelijk eens realistische plannen nodig met realistische faseringen. En dus eindelijk een eerlijk beeld hoe die CO2 vrije economie erin de toekomst gaat uitziet. Tot nu toe is het nog teveel luchtfietserij.

  We hebben nog zo’n 30 jaar, hopelijk gebruiken we die goed voor realistische juiste plannen. En helaas betekent dit wellicht ook weer tijdelijk Kernenergie op weg naar volledig groen.

  Maar we moeten nu echt stoppen met die luchtfietserij voor het volk. We na 20-30 jaar eindelijk recht op de waarheid! Want we horen constant over die duurzame transitie maar hoe het nu echt moet, niemand die het weet.

 75. Matty

  Er is 1 besluitvaardige maatregel die we nu allemaal kunnen nemen om de volgende pandemie te helpen voorkomen :
  Stop met het consumeren van VLEES, EIEREN & ZUIVEL.
  De enige echte ethische duurzame en gewetensvolle manier van leven is VEGAN.

 76. Janny

  De volledige planeet en al haar inwoners worden bedreigd. Het verhaal is heel eenvoudig en toch komen we niet in beweging.
  Er is een overschot aan wetenschappelijk bewijs, aan cijfers en rapporten, en toch laten we het niet tot ons doordringen, klampen wij ons vast aan wat we gewend zijn, ook al is deze manier van leven al lang over de houdbaarheidsdatum.

  Zo staat het in het vooraf van het boek, Zwemlessen voor later, klimaatpoezie. Recht uit mijn hart, want precies het niet tot ons door laten dringen is wat mij het meest wanhopig maakt. Er is nog tijd, maar we moeten nu veranderen. Alle hens aan dek !

 77. Esther

  Ik maak me zorgen over de toekomst van onze kinderen voor de natuur en de aarde. Er is er maar één. Wees daar zuinig op. Kies voor het klimaat nu!!!!!!

 78. Rianne ten Veen

  Fijn dat er (ook) deze mogelijkheid is om aan de overheid duidelijk te maken dat de aarde/ milieu kan geen bijzaak zijn: geen economie op een onleefbare planeet. Wij zijn geografisch klein, maar in termen van mondiale ecovoetprint/ impact is NL hardstikke groot. Ik maak me zorgen over de arrogantie waarmee we met elkaar (medemens, medespecies omgaan)!!!

 79. Mascha

  De bezorgdheid over hoe de mensheid met de aarde omgaat overspoelt me; het probleem voelt te groot voor mij. Ik probeer op mijn eigen niveau vanalles te doen, maar het moet echt groter worden aangepakt! Rijksoverheid durf nu tegen de gevestigde orde in te gaan; neem die economisch impopulaire, maar voor klimaat noodzakelijke, maatregelen. Zo snel mogelijk (nee niet jaren gaan soebatten en dan met een laf compromis aankomen). De economie ligt toch al op zijn gat; gebruik het momentum om het meteen beter te doen dan de afgelopen halve eeuw. Alle activiteiten die we als mensen nu nog ontpooien moeten in het besef zijn dat we de aarde alleen kunnen gebruiken, maar niet langer mogen verbruiken. Niet maximaliseren van de opbrengst, maar minimaliseren van de negatieve effecten op onze planeet (bodem, water, lucht, oerwouden, biodiversiteit….) moet het hoogste doel worden. Geld verdienen kan best, maar vanaf nu niet meer ten koste van de aarde!!!!!

 80. Arjen

  Ik ben doodsbang dat de macht van het geld zwaarder is gaan tellen dan het algemeen belang van de mensheid, laat staan dat van de natuur. Corona is daar een symptoom van, meer nog dan een ziekte op zich. En los van de opwarming van de aarde, en van lucht- en watervervuiling, als we niet uitkijken, dan krijgen we misschien dit decennium al nog een volgende pandemie op ons dak, en die kan, vooral gezien onze intensieve veehouderij, zomaar eens gewoon hier in Nederland beginnen. We zien hoe voortvarend de coronacrisis wordt aangepakt. Ik hoop dat die urgentie ook wordt gevoeld als bij de formatiebesprekingen de klimaat- en ecologische crisis op tafel ligt. Want er is geen belangrijker onderwerp dan dat.

 81. Damir

  Ik vind het zorgwekkend dat er elke jaar honderde dier en plantsoorten uitsterven door toedoen van de mens.

 82. Tiny Brunott

  Als grootouder maak ik me erg bezorgd over de toekomst van mijn kleinmeiden. Ik voel me schuldig tav hen en de jonge mensen dat we er zo’n puinhoop van hebben gemaakt.

 83. Sebastiaan

  Ik maak me zorgen om de klimaatcrisis omdat honderden miljoenen mensen ongekend zullen moeten lijden dankzij hebzucht en egoïsme van de rijke Westerse landen. Ik maak me zorgen om al die mensen die straks moeten vluchten of zelfs overlijden door hongersnood, watersnood of extreem weer. Ik schaam me voor het Westen en ik schaam me voor Nederland. Klimaatneutraal in 2050 is een grap. Als we nog een schijn van kans willen hebben op een stabiele toekomst, zullen we in Nederland moeten gaan voor klimaatneutraal in 2025.

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.